googlesciencefair
Daha önceki tavsiye sürüm 0.1.1 yayınımda [n]beyin dergisini sizlerle paylaşmıştım.Tesadüftür ki gözlerime inanamadığım bir tabloyla karşılaştım.
Gerçekten tebrik ediyorum o insanları.İnsanlara büyük katkıları var.En güzel başarı örnekleri diyebilirim :)
Bu duruma Mevlana Celaleddin Rumi'nin bir sözü aklıma geldi ;
"Bir mum diğer mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez"
Bir makale yazısı eklemek istiyorum [n]Beyin;
Daha zeki olmak için aşırı bir enerji ve zaman harcamanıza gerek yok. Time ve Inc. İşbirliğinde daha zeki olmak için günlük olarak uygulanabilecek 10 öneri derlendi. Olaylara yaklaşım şeklimiz beynimizi etkilediği gibi zihinsel gücümüzü de geliştiriyor.
1. İnternette geçirdiğiniz zamanı akıllıca kullanın.
İnternette sevimli hayvan fotoğraflarına bakarak veya sosyal medya hesaplarınızı kontrol ederek zaman geçirmek yerine çevrimiçi derslere katılın, TED konuşmaları gibi yararlı videoları seyredin veya kelime öğrenmek için geliştirilmiş site ve uygulamalarda zaman harcayın. Bunlar gibi zihninizi besleyen şeylere vakit ayırırsanız zekanız açısından daha verimli olur.
2. Öğrendiklerinizi yazın.
Uzun veya düzgün cümlelerle dolu olması şart değil, her gün öğrendiklerinizi yazarsanız beyninizi geliştirmek için yararlı olacaktır. Yoga eğitmeni Claudia Azula Altucher, öğrendikleriniz hakkında günde 400 kelime yazmayı öneriyor. Bayside Biosciences’ta araştırmacı olan Mike Xie de öğrendikleri yazmayı öneriyor.
3. Bir “yaptıklarım” listesi hazırlayın.
Zekayı geliştiren en önemli iki şey güven ve mutluluktur. Bu yüzden henüz yapmadıklarınızın değil yaptıklarınızın listesini yapın. Yaptıklarınızı görmeniz açısından, “yaptıklarım” listesi Azula Altucher ve Marc Andreessen tarafından öneriliyor.
4. Scrabble oynayın.
Oyunlar ve yapbozlar sadece eğlence için değil zekanızı geliştirmek açısından da önemlidir. Xie, “Beyninizi çalıştırmak ve geliştirmek için Scrabble, satranç, Go gibi oyunlar oynayın. Hatta oyunun kurallarına bakmadan, herhangi bir ipucu olmadan oynamaya çalışın” diyor.
5. Zeki arkadaşlar edinin.
Belki bu özsaygınız açısından biraz rahatsız edici olabilir ama sizden daha zeki arkadaşlarınızın olması öğrenme açısından en iyi yollardan biridir. Manas J. Saloi, öğretmenlerle ve daha zeki arkadaşlarla zaman geçirmenin önemini vurguluyor ve “Her zaman alçakgönüllü ve öğrenmeye açık olun” diyor.
6. Çok okuyun.
Elbette bu ilk defa duyduğunuz bir şey değil. Ancak yine de önemini vurgulamakta fayda var. Gazete, kitap, öykü, dergi ne olursa olsun okumak gerekiyor. Ne kadar çok okuduğunuz beyninizi ne kadar geliştirdiğinizle doğru orantılı.
7. Öğrendiklerinizi başkalarına açıklayın.
Einstein, “Bir şeyi başkalarına anlatamıyorsanız yeterince iyi anlamamışsınız demektir” demiştir. Öğrendiğiniz hakkında bir fikriniz olduğundan, onu iyice anladığınızdan emin olmak için en iyi yol onu başkalarına anlatmaktır.
8. Planlamadan yeni şeyler yapın.
Okuldan atıldıktan sonra Steve Jobs, kaligrafi kursuna gitmiş. Orada öğrendikleri Mac’in tasarımları konusunda çok yardımcı olmuş. Bu hikayeden feyz alarak siz de farklı şeyler deneyebilirsiniz çünkü hangi bilginin ne zaman işinize yarayacağını kestiremezsiniz.
9. Yeni bir dil öğrenin.
Akıcı bir şekilde konuşmanız veya bir dilin bütün kurallarını bilmeniz gerekmiyor ama yeni bir dil öğrenmek zekayı geliştirmek açısından çok önemli. İnternet üzerinden ücretsiz olarak dil öğrenebileceğiniz siteler mevcut.
10. Çalışmaya biraz ara verin.
Öğrenilen şeyin beyne yerleşmesi için biraz mola vermeniz gerekiyor. Gün içinde sessiz bir şekilde oturduğunuz molalar verin ve düşünün. Bu zihninizi dinlendirmek ve geliştirmek açısından çok yararlı olacaktır.
Bu makalede yapmaya çalıştığım maddeler [1.2.3.5.6.7.8.9.10]'uncu maddeler uygulanabilir.Neden olmasın.Çok da akıllıca yazılmış bir yazı.
Kendimden bir örnek verecek olursam eğer ;
"Daha erken kalkmaya çalışırım, 60 dakika kitap okurum ve eğer hava güzelse sabah sporuda yaparım inanın o gün hatırlanmaya değer bir gün oluyor.İngilizce ve Almanca öğrenmeye çalışıyorum.Bir video izlemiştim orda anlatıyordu. %100 başarının sırrı her gün %1 gelişme sağlamak.Her gün %1 ilerleyebilirsek ne mutlu bize.Sabır arkadaşlar sabır günümüz teknolojisi bizi sabırsızlaştırıyor gerek oyunlar olsun gerek oturarak dersi geçmeye çalışmak olsun bunlar bizi kötü etkiliyor.Devletimizi Allah başımızdan eksik etmesin, Türkiye'mizi daha çok duyuralım."
Yorumlar
Yorum Gönder