Ana içeriğe atla

Sanayi'nin borçlu olduğu adam Mıcheal Faraday

Mıcheal Faraday


-Hayatı;

      Michael Faraday, 22 Eylül 1791 tarihinde İngiltere'nin kuzeyinden iş aramak amacıyla gelmiş köylü ve demirci bir babanın dört çocuğundan biri olarak doğdu. Annesi ev hizmetçisiydi. Michael Faraday, fakirlikten dolayı uzun süreli bir eğitim alamadı. Kısa süren öğreniminde okuma, yazma, bir miktar aritmetik öğrenmekle kalmıştı. Ailesi Sandemancılar adı verilen bir tarikatın üyesiydi. Faraday daha ziyade kendi kendine yetişmiş bir ilim adamıdır. Kilisenin pazar okulunda okuma yazma ve hesap öğrendi. Henüz onüç yaşında iken küçük yaşta gazete dağıtıcısı olarak çalışmaya başladı. On dört yaşında bir ciltçiye çırak olarak girdi.






1813 Mart ayına kadar devam ettiği bu işte ciltlenmek üzere getirilen kitapları okuyarak bilgisini genişletmeye başladı. Bu sayede gençliğinde pek çok kitap okudu. Bilhassa fizik kitaplarını büyük bir heves ve arzuyla okuyordu. Encyclopedia Britannica'nın üçüncü baskısındaki elektrik maddesinden özellikle etkilendi. Etkilendiği diğer kitap Jane Marcet'in Kimya Üzerine Söyleşiler adlı kitabıydı. "Eski şişeler ve hurda parçalardan yaptığı basit bir elektrostatik üreteçten yararlanarak deneyler yapmaya başladı. Gene kendi yaptığı zayıf bir Volta pilini kullanarak elektrokimya deneyleri gerçekleştirdi.
Deneysel olarak, bir maddeden geçen belli miktarda elektrik akımının, o maddenin bileşenlerinde belli miktarda bir çözülüme yol açtığını gösterdi. Bu sonuç ilk elektrik sayaçlarının üretimine olanak verdi. Faraday'ın bir başka önemli katkısı da "amper" denilen akım biriminin kesin tanımını vermiş olmasıdır. Elektrolizde geçen "elektrot", "anot", "katot", "elektrolit", "iyon" vb. terimleri de ona borçluyuz.

-Çalışmaları;

■Klor Gazını Sıvılaştırmayı,
■Elektro Manyetik İndüklemeyi,
■Manyetik Alanın Işığını Kutuplama Düzlemini
■Elektrolizi Temel İlkelerini Oluşturan Elektrik Motorunu bulmuştur.

-Bilimsel Kariyeri;
     1813 yılında kimyacı Davy’in desteğiyle kimya asistanı olan Faraday, 1825 yılında kadar çeşitli faaliyetlerde bulunmuş ve etkinliklere katılmıştır. 1820 yılında Davy’in yanında ayrılan Faraday 1825 yılında laboratuar müdürlüğüne getirilmiştir.
Çalışmaları arasında özellikle elektroliz yöntemine yaptığı deneyler büyük yer kaplar. Bu deneylerde elde ettiği sonuçlar ile Faraday, devreden geçen elektrik yük miktarı ile elektrotlarda toplanan madde miktarının aynı olduğunu keşfetmiştir.
“Taklitçilikle başlayın;
}Başarmaya,
}Yeni fikirler üretmeye,
}Algoritma ve hayal gücünüzü zenginleştirmeye.”

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Sensörler ve Transdüserler Vize çalışma notları

Sensör ve Transdüserler            Isı - Işık - Ses - Manyetik alan - Basınç 5 sensör çeşidi vardır. Sensivity ( hassasiyet) Linearity = Doğrusallık , Nonlinearity = Doğrusal olmayan  Accuary  = Sensörün isabetlilik oranı ne kadar yüksekse fiyatı o kadar artar. Hysteris = Artan ve azalan değerler arasında sensörün göstermiş olduğu tepki, farklılık. Saturation = -40 , +100 C ölçen sensör 101 C , 102 C sapmaz ama 110 C de sapma göstermeye başlar. Repeatability = Tekrarlanabilirlik. Sensörün en önemli özelliğidir. Sensörün o noktada her zaman aynı değer göstermesidir. Dead Band = Ölü bant. Sensör hiç bir şekilde tepki vermez. Resolution = Çözünürlük.                sensivity ile farkı;                - Hassasiyet 30,1 çıktısını verebilme özelliği. Çözünürlük ise dış tepkiye ne kadar yakın oluğudur.

Alternatif Akım(AC) Devre Analizi ders notları

AC devre analizi ders notları Saykıl; Alternatörün bir tam tur dönmesiyle meydana gelen dalga şeklidir.Sinüs dalgasında bir saykıl gerçekleştikten sonra sinyal kendini tekrarlamaya başlar.

Microsoft word'de joker karakter kullanımı

Örneğin, yıldız işareti (*) joker karakterini kullanarak bir karakter dizisini arayabilirsiniz ("s*d" "sat" ve "saadet"i bulur). Düzen menüsünden Bul'u veya Değiştir'i tıklatın.   Joker karakterlerini kullan onay kutusunu göremiyorsanız, Diğer'i tıklatın.   Joker karakterlerini kullan onay kutusunu seçin.   Aranan kutusuna bir joker karakter girin. Aşağıdakilerden birini yapın:   Listeden bir joker karakteri seçmek için, Özel'i tıklatın, bir joker karakterini tıklatın ve sonra Aranan iletişim kutusuna ek metni yazın.   Joker karakteri doğrudan Aranan kutusuna yazın.   Öğeyi değiştirmek istiyorsanız, yerine koymak istediğiniz öğeyi Yerine konan kutusuna yazın.   Sonrakini Bul, Değiştir veya Tümünü Değiştir düğmesini tıklatın.   İşlem halindeki bir aramayı iptal etmek için ESC tuşuna basın.   Notlar    Joker karakterleri kullan onay kutusu seçili ise, Word yalnızca belirttiğiniz tam metni bulur. (Büyük/Küçük harf duyarlı ve