Bulut Bilişim(Cloud Computing)
Benim Bulut bilişimi öğrenmem bir yıl kadar oluyor. İzlediğim bir animasyondu aslında. İzledikçe "Neler yapılabilir?" diye düşünüyor insan fikir sahibi oluyor. Turkcell Akademi'nin yaptığı bir ders. Linkini aşağıda bulabilirsiniz.
Bulut sözcüğü dosyaların sağlandığı konumu işaret etmektedir. Klasik bir algı olarak işlemleme ve saklama konumlarının aynı aygıtta bulunması durumu klişeleştirilmiş. Ancak saklama boyutu bulutlara yani saklama ve altyapı hizmeti barındıran hizmetlere doğru kaymaktadır. Bu gidişin ilk öncü uygulamaları, internet sağlayıcıları tarafından, yedekleme amacıyla sunulan bulutlardır.
Bulut bilişim, ağ tarayıcılarıyla erişilen siteler sayesinde uygulamaların internet üzerinden kullanılmasını sağlar. Bu yazılımlar ve verilen uzak bir konumda bulunan sunucularda erişime açılmasıyla mümkün olur. Bu kullanım iki genel çerçeveye sahiptir. Bunlardan ilki yaygın olarak kullanılan programlarla oluşturulan dosyaların herhangi bir konumda görüntülenebilmesini sağlayan çevrim iç uygulamalardır. Örneğin Microsoft Office ile yazılan bir metin belgesinin bu yazılımın kurulu olmadığı bir konumda, internet üzerinden ön izlemeye alınabilmesi bu tür bir gelişimdir. Sistemin ikinci boyutu ise çevrim içi işlevsel yaratımları oluşturabilmesidir. Bunun içi sayfa yinelemesi gerektirmeyen ve konum dinamikliğini sağlayan bir sistem olan AJAX geliştirmiştir. Böylece işlevsel etkinin izdüşümü anında sayfaya yansıtılabilmiş, internet üzerinden program kullanımının önü açılmıştır.
Bulut Bilişimin Avantajları
- Bulut bilişim uygulamalarını birden fazla kişinin kulanmasına imkan sağlıyor. Bu sayede bir iş üzerinde birden fazla kişi aynı anda görüntüleme ve düzenleme imkanına kavuşuyor.
- İşletim sistemleri arasında uyumsuzluk yaratmaz.
- Sisteminizin performansı düşmez.
- Dosyaların kaybolması, virüs girmesi gibi olası olaylar oluşmaz. Sürekli yedekleme yapar.
- İş veren için önemli olan maliyet farkı da var. Düşük sistem gereksinimi bilgisayarlarla veya aygıtlarla aynı işi görebilirsiniz.
- Her çalışan veya bilgisayar için ayrı bir yazılım almanıza gerek kalmaz.
Kaynaklar;
wikipedia.org
muratcanguzelay.blogspot.com.tr
http://www.turkcellakademi.com/teknoloji/yeni-teknolojiler/program/bulut-teknolojisini-taniyalim-201
Yorumlar
Yorum Gönder